Emma er midt i løpetida, og konsentrasjonen og interesseområdene er deretter! Hun holder seg forholdsvis bra rein, men jeg kjøpte en liten “artighet” i en dyrebutikk her forleden – bind med “belte”/”truse”. Jeg tenkte jeg skulle spare meg for skrubbing av furugølv – robust bruksgølv, men sårbart for flekker… Emma fikk etter siste kveldstur sin svarte lille bleiebukse på og halen tredd ut av et dertil egnet hull og protesterte ikke på det. Et griseøre å gnage på tok oppmerksomheten vekk, og siden lot det til at hun glemte hele greia. Imidlertid var bleiebuksa like tilsølt som selve bindet neste morgen, så da måtte den vaskes og tørkes… Jeg har ikke giddi mer, og vasker heller vekk de små dråpene jeg ser. Nå har vi prøvd det, og det er noe i meg som stritter litt imot sånne “dill-dall-greier” for hunder. Så da blir det vel med det ene forsøket.
Rallylydighetskurset er fortsatt gøy, men i går var det vanskelig for Emma å konsentrere seg lenge nok. Mange kjekke hanner på kurset var mer spennende, og blikket tok stadig veien vekk fra mutter’n og ut på banen. Hvor er Keiser? Hvor er Kavring? Men litt fikk vi da utretta, og her er noen skrytebilder:
Utålmodig etter å komme i gang! Da er Emma alt annet enn lydløs!
Her er det ikke noe å si på oppmerksomheten !
Med god fart og god kontakt klarte vi løypa!
Neste gang må vi stå over – men det gjør ingen ting, for vi skal til fjells! Da blir det Hedals-fjella og Vassfaret nesten hele uka. Men aller først kommer noe vi har venta på lenge: Re-røntging av hoftene. Tidlig i våres fikk vi den nedslående beskjeden fra NKK at Emma hadde D-hofter, og dette syntes vi nesten ikke var til å tro. Diagnose “middels grad hofteleddsdysplasi” i begge hofteledd var rett og slett deprimerende – Emma hadde alt fått Cert på sin første utstilling og vi hadde sett for oss både valper og et aktivt hundeliv. Riktig nok var ingen forkalkninger påvist, men i brevet fra NKK står det at hunder med denne diagnosen ofte før eller seinere vil få plager med hoftene… Jeg blei helt slått ut, og det verste var tanken på smerter Emma kunne komme til å få. Men denne hunden er kvikk, livlig, spretten og elsker å hoppe og løpe, og ingen ting tyder på problemer. HD har jeg aldri satt meg inn i på tidligere hunder, for da har det aldri vært aktuelt med verken avkom eller utstillinger. Jeg leste rundt omkring på nettet og fant ut at en frisk hund godt kunne feilrøntges til syk, men at en syk hund aldri kunne røntges til frisk, og dermed tok jeg kontakt med NKK. Dette ble også bekrefta av vår gode og kunnskapsrike oppdretter Sissel, som også var både skuffa og forundra. Rerøntging etter 6 måneder var svaret fra NKK, og etter noe venting i spenning har vi fått time hos erfaren “lapphundrøntgenspesialistveterinær” Morgan i Stathelle mandag neste uke! Jeg er så spent! Årsaken til dårlige hofter skal ihvertfall ikke være dårlig røntging! Et par timers kjøretur hver vei er bryet verdt!
Jeg må si meg helt enig med deg i sånne dill/dall bukser, men kanskje jeg er heldig, for Milli holder seg veldig ren:o)
SvarSlettDet ser jo ut som om dere har helt utrolig god kontakt på kurset! Så gøy. Ikke rart da at Emma er litt på utkikk etter kjekkasene.
Det var trist å lese om HD resultatet deres, nå krysser jeg fingrene for at den berømte Morgan tar bedre bilder og at disse viser et bedre resultat!! Lykke til:o)
Å Ragnhild! Skal dere til han med utstyret :o)
SvarSlettLykke til.
Jeg er veldig spent på Vassfarturen deres. Ta masse bilder!
Vi blir svært så aktive med runderingskurs i helga, derfor sier jeg god tur til deg og dine her og nå.
Så flinke dere er på banen. Der var det full kontakt.
SvarSlettKjedelig med D hofter, men har også hørt at dette har noe med styrke på bedøvelse og hvordan de strekker og vrir beina når de tar bilde. Har hørt om en lapphund som gikk fra C hofter til A hofter med en ny dyrlege som var nøye på bedøvelsen. Så dette er ikke håpeløst. Vi satser på Morgan med utstyret kan jobben sin og at Emma får den riktige diagnosen.
HAHA..ja det er han med utstyret det!...Veldig trist med hoftene, men jeg har også hørt at stilling og mengde bedøvelse kan ha STOR påvirknkig på HD avlesningen...Dere gjør nok lurt i å gå til en ny vetrinær...2 timer hver vei? pytt sann!!
SvarSlettLykke lykke til med den flotte jenta, håper på bedre resultater for dere denne gangen!
Ja, Nina, det fortalte oppdretteren til Milli om! Hun var så redd for at Milli skulle ha vært så dopa at bena glapp ut av hofteleddsskålene (eller noe sånt), så det kan visst skje.
SvarSlettHar hørt at lapphunder kan være ekstra utsatt for det, kanskje fordi de får for mye bedøvelse?
SvarSlettAngående løpetid og bleier: tror det er veldig lurt av dere å kutte ut bleiene. Og så har jeg hørt at de veldig lett kan føre til infeksjoner. Og når hundene først er blitt vant til dem så "glemmer" de å ta ansvar for å holde seg rein sjøl og da er det gjort, da er man plutselig blitt avhengig av å bruke sånt. Jeg har bestemt meg for at "naturmetoden" både er den enkleste, reinsligste, billigste og beste for oss. Men noen foretrekker det ene og noen det andre.
SvarSlettFor å ta de siste først, så ønsker jeg dere lykke til når dere skal ta nye bilder hos Morgan m utstyret!! Men da vil jeg bare si at når du er der og har du tid så MÅ du kjøre over på andre siden av E18 på samme side som Spar butikken. For i det bygge har venninna mi en liten koselig hobbi butikk. Mini mal heter den. Den ligger så kjekt til for i det bygge så er det tilgjengeig toalett og da må alla gå forbi butikken hennes når de skal på toalettet.
SvarSlettSå flink og oppmerksom Emma er på treningen.
Tror nok at vi kommer til å la vær slik dill dall som du skriver å bare la Roxie få ordne selv. Hun er veldig flink til å holde seg rein, så får heller jeg være litt nøye med å ta opp hvis det skulle drøppe noe ned.
Ha en fin dag!!
Ønsker deg virkelig lykke til med neste hd-røntging hos Supermannen!!! Lykke til!
SvarSlettVi gikk igjennom HD-statestikk på rassymposiet i sommer. Der kunne vi se at året de innførte en ny type bedøvelse, økte anntalett hunder med HD-feil... Om man legger hunden i feil stilling har også stor påvirkning, sikkert ikke dumt å røntge pånytt...
SvarSlettBlir jo litt interessant å se HD-resultatene til flere av Emmas søsken etterhvert i denne sammenhengen... Fjällfarmens Varri har hittil ikke gitt noen A-hofter, 2 B-hofter, 1 C og 1 D...
Christian: er det pappaen som avgjør hoftestatus?? Jeg har alltid innbilt meg at det var kombinasjonen tispe-hanne som avgjorde. Men jeg er jo helt grønn.
SvarSlettAlt jeg skriver videre er noe jeg mener på generell basis, ikke rettet mot dette tilfellet, bare så ingen missforstår noe:-)
SvarSlettNoen ganger kan det være slik at foreldrene kan gi gode hofter hver for seg, men gi mye hofteleddsfeil når de kombineres...
Men man ser iblandt også at ett individ gir mye dårlige hofter. Det kan være både tispe å hannhund... Noen gir også veldig bra hofter...
Om man har ei tispe som har gitt litt dårlige hofter bør man finne en hannhund som har veldig bra hd-statestikk på avkom... Om man har ei tispe som bare har gitt HD-frie avkom kan man kanskje tillate seg å bruke en hanne som ikke har så god hd-statestikk men som komplimenterer tispa godt på andre punkter...
Pia på black blossom skrev om dette på forumet sitt en gang. Her er sånn ca. jeg husker det, med fare for å feilsitere litt.. Den brune tispa Irma som hun overtok av Ida(Nalles mamma), har utrolig god Hd-statestikk på sine avkom, sist jeg sjekka var det bare hd-frie avkom i alle 5 kull ho har hatt... Ho brukte en hanne som heter Onni, han har gitt en del C-hofter, men siden Irma gir bra hofter, turte ho å gjøre kombinasjonen. Mange mener denne hannen har mange andre positive egenskaper å føre videre...
Sådeles handler det jo litt om hva man kombinerer, men om man ser at en hanne har gitt mye dårlige hofter, er det grunn til å tro at han vil gjøre det i neste kull også... Om jeg skulle ha første kull på ei tispe, ville jeg ihvertfall ikke brukt en hanne med veldig dårlig statestikk...
Forresten, i de fleste tilfeller er det ikke slik at det er tispa eller hannhund som avgjør en egenskap, et individ arver alltid halvparten av mor og halvparten av far...
SvarSlettUnntaket er om man snakker om kjønnsbunden arv, da er det alltid mor som gir det videre til sine sønner, om en datter utvikler det, har hunn fått genet av både mor og far... Et eksempel på kjønnsbunden arv er blødersykdom, som ligger på "linjene" til kongefamiliene i Europa som er drevet linjeavl på i lang tid;-P Bra Håkon hentet inn litt nye linjer fra Sørlandet;-)
Takk for engasjement og kommentarer! Andres erfaringer og synspunkter er gode å få med seg! Ja, vi drar til Morgan med utstyret nå, tør ikke ta sjansen på en feil røntging til (hvis det er det som er årsaken). Far Fjällfarmens Varri har A-hofter sjøl, mens foreldrene hans har B. Jeg leste en artikkel i Hundesport i fjor, og så vidt jeg husker, er arvelighet ikke en særlig sikker faktor for HD, og antakelig heller ikke den eneste... Det er et interessant spørsmål, dette med "overdose" bedøvelse og feil bilder. Vi er veldig spente, og hvis det viser seg at hoftene er bedre enn diagnosen hun har nå, er hun sikkert ikke den eneste, og da håper jeg NKK tar problematikken alvorlig. Det betyr mye for hundens framtid, for oppdretter og hundeeiers forventninger,- penger koster det... og da bør en helst kunne stole på resultatet!
SvarSlettFor øvrig er bleiebuksa lagt helt vekk,- passer oss ikke;o). Og takk for tips om hobbybutikk, Gry Viola, den skal jeg se etter!
Dette er veldig interessant. Det må være veldig skummelt for noen som er i startgropa. Og for dem som skal ta i bruk en hanne som aldri er avlet på. Ser på stamtavla til Charlie at der ligger det bare A og B hofter. Men på pappaen til A-kullet ligger det masse C hofter fra finland. Der var det vist vanlig å bruke C hofter før. Og det har gitt bare fri!
SvarSlettDet både var og ER vanlig å avle på C-hofter i Finland. Det er fordi man mener at finske lapphunder sjeldent/aldri får problener med C-hofter. Det er også ganske vanlig å avle på C-hofter i Sverige. Avlsreglene i Norge er også omgjort, slik at man nå kan bruke en hund med C-hofter...
SvarSlettBegge foreldrene til Nieidas pappa har C-hofter. alle som er røntget i kullet hans har A. 12 av avkomma hans er røntget HD-frie, 1 med C-hofter og ingen med alvorligere grad... Derfor føler jeg meg rimelig sikker på at jeg ikke trenger være redd for HD-feil tross statestikken på besteforeldre...
Hundens aktiviteter, foring og eventuelle skader kan også ha noe å si for HD-status. Men om en hund gang på gang gir avkom med dårlige hofter må man regne med at det er arvelig... Jeg tror det er viktigere å se på HD-statestikk på søsken enn bakover på stamtavla...
Også, en hund som er HD-fri, men født i et kull med mye HD, er kanskje dummere å buke i avl enn en hund med C-hofter men som bare har HD-frie søsken?
En viss grad av arv kan man med sikkerhet si at det er, ellers ville det ikke vært forskjell på rasene...
Forresten, noe Lars Audell sa på forelesningen. Katter har aldri/meget sjeldent HD, unntaket er rasekatter... Hvorfor?
Liten skrivefei seint på kvelden, det skulle stå:
SvarSlett"Jeg tror det er viktigere å se på HD-statestikk på avkom, enn bakover på stamtavla"
Forresten, ja det er skummelt i startsgropa. Man vil gjerne forsikre seg om at ingenting kan gå galt. Desverre er det umulig...
Dette er jo ikke til å bli klok på for en stakkar som meg. Det må være litt av en risk å prøve en hund som ikke er brukt før. Uansett foreldre så kan det jo faktisk slå veldig feil ut da. Stakkars oppdrettere, mye å passe på og ta sjanse på. Takk for svarene Christian, dette er lærerikt. Nå kjenner en jo mange hunder og ser det kommer sykdommer snikende. Det er ikke lett å avgjøre om det er gener eller miljø og oppvekst.
SvarSlettJa, etter å ha pratet mye om avl med erfarne oppdrettere, og det er ikke lett å drive oppdrett! Men noen må jo gjøre det, ellers ville vi ikke hatt disse fantastiske dyrene:-)
SvarSlettMen man bør jo avle på dyr som selv er relativt friske, og kjenne linjer, slik at man ikke kombinerer linjer med samme svakhetene... En ting jeg har lært, INGEN HUND ER PERFEKT... Det gjelder å se helheten:-)
Også Nina, dette er jo meninger jeg har gjort meg opp etter å ha vært på seminarer og snakket med oppdrettere, men jeg har jo ikke hatt kull selv enda, så jeg har nok mye å lære... Hadde vært gøy om flere oppdrettere involverte seg i slike diskusjoner på bloggene, det hadde sikkert gitt mange nyttige innspill:-)
Ble litt inspirert til å granske litt her nå,
SvarSlettEtt av helsøsknene til Varri er røntget, der var resultatet D hofter...
Halvsøsken på morssiden er 2 røntget med A og C.
Halvsøsken på farssiden er 1 røntget D.
På morssiden til Emma er statestikken adskillig mye bedre.
Ascas Helsøsken, 3 med resultat A og en med C.
Får håpe flere av søsknene til Emma blir røntget, slik at man får et bedre bilde på hvordan hoftene er i kullet. Vanskelig å si det ene eller det andre utifra 2 røntget i ett kull...
Håper ihvertfall på godt resultat på omrøntgingen:-)
Det ser ut som jeg kan ha glemt å kommentere dette blogginnlegget, selv om jeg har lest det... :)
SvarSlettSom du jo har sett fikk Dixie C-hofter, så kanskje det blir omrøntging på henne også? Vi får se... Men jeg leste akkurat i dag at løpetid også kan forverre HD-resultatene, og at man derfor ikke burde røntge etter ca. 1 måned før løpetid og 1 måned etter... Dixie fikk løpetid 2 uker etter røtgingen, så kaaanskje det kan ha hatt noe å si...? :P
Det var også veldig kjekt å lese alle kommentarene Christian har skrevet. Der var det veldig mye nyttig og interessant å vite om HD!
Uansett - lykke til på omrøntgingen! Du må fortelle hvordan det går!
Her var det mye nyttig lesind å få med seg.
SvarSlettFjellfarmens Varri er far til B- og -C- kull.
Jeg håper også alle valper må bli røntget for HD, vi trenger å få flere opplysninger og så MÅ vi håpe på resultaterne er til å stole på.
Meget interessant at vi kan diskutere dette emne og synspunkter.
Lykke til Ragnhild og Emma, krysser fingre for et bedre resultat og god høstferie-fjelltur-
NB! så fin kontakt dere to har under trening, kjempebra.
Klemmer og tanker fra oss.
I morgen tidlig legger vi i vei til Stathelle, og vi er veldig spente! Jeg håper virkelig det ikke stemmer helt at løpetid kan forverre HD-resultatet. Emma ser ut til å akkurat være ferdig. Jeg håper også at Emmas øvrige søsken blir røntga. Hittil er det jo bare henne og Benita vi kjenner resultater på fra B-kullet, og det blir spennende å høre resultatene på resten av B-kullet og C-kullet.
SvarSlettJeg håper også at flere sjekker hundene sine for HD i kull b og c. Dette har vært veldig interessant.
SvarSlettOg LYKKE TIL i morgen.
Når vi skrev under på kjøpskontrakten så skrev vi samtidig under på at vi skulle røntge hundene våre, og da bør vi valpekjøpere også gjøre det som vi har forpliktet oss til. Så jeg håper også at resultatene på de andre hundene kommer snart. Vi har flotte seriøse oppdrettere som vil det beste for hundene og rasen, hjertevarme dyktige mennesker som jeg har stor tiltru til og respekt for. Oppdrettere er ikke synske og gudommelige: Det er ikke alt som er mulig å forutse uansett hvor seriøst man går frem, men hvis ikke folk røntger så gjør det oppdretterjobben enda vanskeligere.
SvarSlettLYKKE TIL i morgen, Emma med familie.
Du er verdens beste og eneste flotte unike Emma -søster uansett, du. Vi tenker på dere!
Hei Emma m fam! Vil ønske deg lykke til når du skal ta rønken i dag.
SvarSlettDu er verdens vakreste Emma uansett resultat på rønken!! Masse hilsener fra oss i Skien!
Håper du rekker å ta en tur innom Mini-mal! Kjempe flott hobbie butikk!!
Hei igjen, alle! Takk for gode ønsker! Skriver et nytt HD-innlegg med litt utdyping straks! Håper diskusjonen fortsetter der! Og ja, Gry Viola, jeg titta innom Mini-Mal! Mye fint der, ja, men det ble ikke noe handlig i dag;o)Var ikke i det moduset;o)
SvarSlett