lørdag 6. februar 2010

Innkalling – noe å jobbe med!

Jean Donaldson skriver om innkalling blant annet dette i boka si Kulturkollisjonen mellom hund og menneske (Canis forlag 2007):
“Om hunden ikke kommer på innkalling eller lar være å gjøre andre ting du ber den om når det er andre hunder i nærheten, er det fordi:
 1. Å komme på innkalling har aldri vært nødvendig for å få komme bort til andre hunder
 2. Å komme på innkalling har vist seg å være gjensidig utelukkende med å få være sammen med andre hunder (det avslutter faktisk all moro, som vil si at atferden har blitt straffet mens andre strategier har blitt forsterket i varierende grad).
 3. Andre forsterkere som eieren kan gi, er mindre attraktive enn det å treffe andre hunder.
 4. Eieren har nok innflytelse, men atferden er ikke godt nok generalisert (hunden tolker ikke “kom” som det å komme på innkalling i denne sammenhengen; merkelig, men slik er hunder).”
Litt å tenke over, når bikkja heller vil leke med andre enn å komme til deg! Og uansett – det handler ikke om en hund som er frekk eller har dårlig moral! Det viktigste er at “kom” ikke skal bety slutten på alt som er gøy eller godt! Tvert om – å komme skal være toppers! Hos deg vanker det noe godt eller noe gøy, – og det kan være mulig å få leke videre med kameraten attpåtil!
Ja, vi jobber med saken ;o) Og det fins vel ingen ting som er så gøy som å få leke med vennene sine!


Og vi som har samehund: Vi gratulerer med samefolkets dag i dag 6. februar!
Vi kan takke for en hund som gjennom århundrer har utviklet seg til den flotte rasen vi i dag kjenner som finsk lapphund!

5 kommentarer:

 1. Dette var interessant. Det har jeg ikke tenkt over før. Nå skal vi nok tenke litt nytt. Takk for denne Ragnhild. :)

  SvarSlett
 2. Ja det var noe å tenke over. Sliter litt med Maila når vi treffer andre hunder og hun kan jo være tøff mot enkelte.
  Greit med sånne innputter, gjelper å tenke litt nytt.
  Takk !!

  SvarSlett
 3. Dette var bra innputt!!!

  Ha en fin helg:o)))

  SvarSlett
 4. Hej!
  Vilken söt tös ni har! Kikade in hos er via Bex och Douglas hemsida. Alltid roligt att läsa om andra som tränar med sina lapphundar!

  Hälsningar
  Cathrine
  http://bayliezochniilaz.webs.com/

  SvarSlett
 5. Så flott at du tenkte på samenes nasjonaldag! Så at de hadde det flagget på NRK, men tenkte ikke tanken på at det var det det betydde..

  Innkalling er en ting som mange jobber med...Mine er kjempe flink, og jeg må si at vi har ikke øvd såå mye på det..jeg tar det for gitt at hundene kommer når jeg roper på de..Og det tror jeg de tenker også..Vet ikke helt hvordan det er blitt sånn, men kjekt er det! Selv om de kan være "litt" døve til tider..Særlig på plasser der de ikke er kjent...

  SvarSlett