tirsdag 16. februar 2010

Spor og fór og bortgjemt mor!

Helga ble tilbragt til fjells med skiturer i det best tenkelige været! Når sekken blir pakka, er Emma klar!

Det er mystiske lukter å undersøke – her ferdes det noen en ikke treffer hver dag! Hvem har traska her en tidlig morgen før oss?  Hund er det ikke…2010 februar 033

Og hvem er så lett at hun ikke synker dypere i løssnøen?2010 februar 036_edited

Det er umulig å følge etter uten å vasse til knærne…

Nå blir det snart vinterferie, og da får vi ei hel uke til fjells. Kanskje vi kan få undersøkt alle disse spora og luktene litt nærmere? De er uhyre tiltrekkende!

Fór er et interessant tema. Som de altetende åtseldyra hunder er/kan være, vil en lett tro at de kan leve av hva som helst. Og det tror de nok sjøl, og. Men vi, som er opptatt av deres velbefinnende, passer på at de skal få næringsrik mat med riktig kalori-,  protein-, vitamin- og mineralinnhold, alt etter rase, alder, vekt og aktivitet… En stor industri er det blitt, og mye er nok bra, men det spørs om det ikke er litt humbug også, lettlurte som vi nok er når det gjelder å gi dyra våre det vi har blitt overbevist om er best for dem. Jeg bruker sjøl tørrfor tilpassa alder og vekt, RC, med litt brødskive med leverpostei attåt til frokost, og litt hermetikkfór attåt til middag, – og dann og vann lander det en ekstra godbit fra menneskemiddagen i hundeskåla. Emma er glad og fornøyd, med passe vekt og blank pels, men neimen om jeg kan si at fóret har skylda. Nå er jeg nysgjerrig på andres fórerfaring og fórkunnskap, – er det noe som gir ekstra god pels, for eksempel? Og hva med annet tørrfor enn de kjente, store merkene fra dyrebutikken? Har noen erfaring med Labb, som kommer ut som “best i test” i VG, men som i følge nettdiskusjoner i samme avis gir kløe og allergiske reaksjoner på mange hunder på grunn av fiskeolje? Og har noen prøvd den samme produsentens Appetitt? Noen skaffer slakteavfall og koker og steller sjøl. Det kommer jeg neppe til å gjøre med det første, men sunn og rimelig kost er ikke å forakte,- og jeg er mottakelig for tips. Og er lapphunden med sin lange nordkalotthistorie best tilpassa en spesiell type fór – i forhold til australsk dingo og lhasa apso, for eksempel, som har utvikla seg under helt andre himmelstrøk?

I kveld har vi hatt en liten treningsøkt i skogen med gjemsel og en mor som stadig stakk av og plutselig gikk en annen vei. Det gjorde Emma ekstra oppmerksom, og det er nyttig. Hun må ikke tro at jeg dilter etter henne,- det er hun som skal følge med meg! Hun skal ikke ta meg som en selvfølge  når vi er ute, – hun skal følge med og være oppmerksom. Vi avslutta med sitt og bli, ligg, kryp og fri ved fot på banen mens snøen dalte lett, – en hyggelig stund! Flink jente!

14 kommentarer:

 1. Ja vi har snö men United kan åka på turné med Medar. Hade ju Varit super mysigt. Bara under vintern bilder! Jag ger mina Royal Canin och sen få mina laxolja av mat en dag gång. Har Inte så mycket erfarenhet av flera Foder som mina grabbar är sjukt Krasna Äter och bara Detta Foder: (Men Mårten bra kompisar och är fin!

  SvarSlett
 2. Koselig tur dere hadde, moro å legge inn enkle treningsøkter i de daglige turene.
  Jeg synes alt med fòr er spennende. Men jeg har desverre ikke satt meg veldig inn i det med fòret, selv om jeg ønsker å gi Ville det aller beste!!!
  Så lenge ting går greit, hun er frisk og rask, fin i pels og poter og vekta er ok så er jeg fornøyd.
  Jeg har Eukanuba nå. Hun hadde RC fra valp til voksen. Skiftet for fordi virket matlei.
  Labb har jeg prøvd, da hun var valp. Fikk det foret anbefalt på det varmeste fra venner.
  Ville fikk blod i avføring den perioden, derfor sluttet jeg med det og pga av all den negative omtalen, vel og merke på nett. (Er ikke alltid like seriøst det)
  Tror ikke på at fiskeolje gir allergi, det jeg tror på er at fiskeolje gir bedre hud og pels mm. Det vi må være oppmerksomme på er at den må ikke være harsk, da er den ikke god for kroppen.
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 3. Så flink Emma er! Flott tur dere hadde. Håper dere får en fin vinter ferie!! Vi gir Roxie Pro Pac. Det har hun fått fra hun kom til verden! Funker kjempe fint på henne. Holder vekta fint og hun koser seg med maten!! Kan hun få stjele Disels mat så er dagen full kommen!! Disel liker åsså veldig godt Pro Pac, er ikke så bra at Roxie spiser Disel sin mat!
  Ha en fin dag og en fin vinterferie!!

  SvarSlett
 4. Så vakre bilder Ragnhild! Klart det er spennende å utforske hvilke ville dyr som har gått i (og på) snøen. Tenk så mange deilige lukter for en lynskarp hundesnute:o)

  Jeg tror det er MASSE humbug i fòrindustrien.... (dette er faktisk en liten kjepphest jeg har tror jeg:o). Jeg har alltid hatt hunder med flott pels. De har fått Eukanuba og litt tran og et egg i ny og ne (++ det som Ola fòrer på med;o) Milli har nå fått RC en stund og er fortsatt fantastisk i pelsen. Av Yvonne hos Rödmossa fikk jeg også tips om å bruke et kosttilskudd som heter Viacutane (Milli ble litt sur i og etter løpetiden....). Det har jeg fortsatt med, og tror det gjør henne i litt bedre humør i hormonelle perioder også får hun fin pels av den.

  Ha en flott tur på fjellet:o)

  SvarSlett
 5. Dere har mange fine turer på ski. Nå må jeg snart få kjøpt meg ski, tror jeg. Det ser så deilig ut. Men hos oss blir folk med hund kjepp-jaget fra løypene. Så jeg har ikke stresset med det.

  Jeg er enig med Gry, det er masse humbugg i forindustrien. Og jeg ble mer overbevist etter å ha lest boken om naturmedisin for hund. Charlie har i det siste året gått på div. spesialfor for forskjellige ting. Men før det gikk han på RC og norwegian polar. Hills tålte han dårlig. Jeg ser også at på dyreklinikken ringer de til RC når det er noe om kosttilskudd. De har vist utrolig masse spesialfor med div. tilskutt. Men igjen, dette koster skjorta.

  SvarSlett
 6. Jag ger mina torrfoder från Lupus samt färskfoder från Nordic.
  Läs gärna denna länken så blir man ännu mer snurrig över vad de har för tillsatser i våra vänners foder. http://hundapoteket.wordpress.com/2009/04/28/propylgallat-och-propylenglykol/

  SvarSlett
 7. Grunnen til at labb kommer så bra ut i test er fordi det er billigt...Vet mange har prøvd det med dårlig resultat. kanskje derfor de nå har lansert sitt nye for "appetitt"?

  Jeg bruker RC 4300 til mine, og så får Mira litt puppyfor i tilegg....Mira har en helt fantastisk pels!

  Min bror har en gammel schæfer..Han så helt forferdelig ut for en stund siden. Matt i pelsen, grålige øyner, hadde vondt for å bevege seg og snøsset noe helt forferdelig..Han spiste lett blandig av "friskis" og "labb". De gikk over på RC, og fikk en helt ny hund..Blank og fin i pelsen, glød i øynene og en leken "gamling"!

  For en uke siden var jeg nede å så til han , og da syntes jeg han så så pjusken ut igjen, så jeg spurte min bror om han hadde byttet for..ja, det hadde han,,Jeg kunne se det med en gang, så nå har de vært å kjøpt ordentlig for igjen! Så det har virkelig noe for seg!

  Mine får menneske mat hver dag i tilegg til foret sittt..Brødskorper, poteter og saus, gulerøtter og pølser..Og de elsker det!

  SvarSlett
 8. Hold deg unna Labb, sier jeg også.. Vet om en lapphund som fikk diagnosen feilernært!

  Det er nok ofte svært så individuelt hva som er best for hunden, men hvis man gir tørrfôr RC - Proplan eller andre kjente merker, med noko attåt..virker da de fleste hundene fornøyde!

  Problemet til Nalle er vann! Han drikker omtrent ingenting! Han vil han bare spise snø...

  SvarSlett
 9. Takk for gode innspill! Vi har hittil hatt det godt med RC + noko attåt, og har ikke så lyst til å eksperimentere med helsa på spill!

  Nøve: Så lenge det er så mye snø som nå, så har vel Nalle det bra. Men hva skal han gjøre til sommeren, stakkar? Katta foretrekker forøvrig vann fra blomstervaser...

  SvarSlett
 10. Vet du Ragnhild, jeg har begynt å tenke på en sammenheng der - lite vann og tørr pels. Han må jo være nesten uttørka hele hunden - han rører aldri vannskåla han har inne! Om sommeren drikker han litt i skåla han har UTE... Han liker ikke oppbløtt fôr heller, men det MÅ vi nok begynne med.

  SvarSlett
 11. Slenger meg på en liten kommentar om vann. Ville er også glad i snø og vann ute i naturen. Vannskåla ved siden av matskålen rører hun sjelden.
  Det jeg har gjort etter tips fra mat-mor til Dixie er å sette en skål med vann på soverommet også.

  Det vannet der på soverommet, smaker like godt som det ute i naturen, ifølge Ville;o)

  SvarSlett
 12. Hm, det er jo ikke bra med for lite væske. Kanskje Villes måte med vannskål på soverommet er en idé? Er det noen andre der ute i bloggosfæren som har noen tips og råd?

  SvarSlett
 13. Min "lillkille" dricker också dåligt, får blanda ut köttet med vatten och sedan ha vattenskål fylld på natten - för DÅ dricker han.

  SvarSlett
 14. Hei - tenkte å slenge på en liten kommentar om fòr - vår flat fungerer dårlig på mye tørrfor, men Norwegian Polar er supert. Blank og fin i pelsen - og magen fungerer supert! Klem fra kusine Jorunn

  SvarSlett