mandag 11. februar 2013

Vinterdager, innkalling og trening

Noen treningstips til valpe- og unghundeiere:
Det aller viktigste vi trenger at hunden vår kan, er å komme på innkalling, og det er neimen ikke alltid lett. Hunder er ganske enkle i hodet, og det er bare å se det i øynene: Vi er ikke alltid de mest spennende, i hvert fall ikke hvis det er grunn til å tro at det å komme til oss, er det samme som å bli satt i bånd og dratt avgårde vekk fra det som er gøy! Og så må vi jo bare ikke innbille oss at kjærlighet og lojalitet ikke kan kjøpes! Visst kan det det! Vi kan få mye kjærlighet og lojalitet for en wienerpølse! Eller for et par minutters lek med en taustump. Å ja, da. De er lettkjøpte.
1: La hunden vite at du har noe kjempegodt i lomma når du slipper den løs. Hver gang den svinser bortom deg, gir du den en liten bit, og lar den gå igjen. Å komme til deg = å få noe godt.
2: Når hunden kommer, gi den noe godt, ta på båndet, gå et par skritt, og slipp den løs igjen. Å få på bånd er IKKE lik slutten på alt gøy.
3: Som 2, men gjør noe morsomt når båndet er kommet på. Å få båndet = ha det litt gøy. Det er IKKE gøy å røske og bite båndet, men det kan være veldig gøy å sitte bamse eller gå fot/gå inntil eller jobbe med kontakt.
4. Selv om hunder er ganske enkle i huet, er de langt fra dumme! Har du en fast runde der hunden får på båndet på samme sted hver gang, skjønner den fort det. Varier stedet du setter på båndet så det ikke er forutsigbart, og benytt 1, 2 og 3 for å gjøre der moro.
5. Leke gjemsel. Gjem deg litt bort, bak et tre eller noe, og vær tålmodig. Vent den ut. Før eller siden vil den lure på hvor det ble av deg, og hvis du har det med å forsvinne, finner den ut at den må passe godt på deg.
6. Rop “kom hit” (eller det innkallingsropet du bruker) NÅR HUNDEN KOMMER! Ikke bruk innkallingsropet, “kom” eller hva du bruker, hvis det ikke er stor sannsynlighet for at den hører deg og skjønner hva du vil. Det tar tid å lære hva ordet betyr, og det må ikke slites ut til en tom frase!
Og til slutt: Så langt du klarer det: Unngå å fange fillebikkja! Det husker den godt, og vil prøve å smette unna. Det er ikke no’ gøy! Smør deg med tålmodighet. Ungdommer er gjerne litt sære, men hold ut!

130209 Warja
Vår vakre Warja har litt for mye interesse for fugler og dyr til å kunne være nær hele tiden når hun er løs her vi bor med mye elg og rådyr, men det går bra på et digert jorde. Beste virkemiddel: Godbit hver gang hun kommer, og nøye planlegging av når hun kan være løs. Jeg må ha god tid, og tåle å vente. Jeg vet hun kommer til slutt, og da må jeg være blid og fornøyd, selv om jeg godt kunne være litt irritert.
130209 Warja 2
P1000153
Sitt og bli!

Vi hadde vår lille Fihtolas Nonparelli “Jalka” på besøk i helga! Hun er vel søt, vel
P1000159
Til slutt: Frøya og Jalka var på utstilling i helga, på Exporama, Hellerudsletta. Frøya stilte som junior for første gang, og fikk CK og reservecert, og det er vi jamen godt fornøde med! Jalka stilte for første gang, 4-6 mnd., og selv om hun ikke syns ringen var noe fristende, fikk hun da vist seg fram, og fikk en fin vurdering. Det viktigste nå er sosialisering og trening!

5 kommentarer:

 1. Moro med valp igjen :) - men jammen er det mye å huske på som man hadde glemt...
  Du har så vakre hunder, Ragnhild - det må jo være en fryd å stille dem! Veloppdragne er de også, så jeg tar gjerne imot flere tips

  SvarSlett
 2. Takk, Nøve! Han vesle Tassen din er utrolig søt! Får se om jeg får tid til å skrive litt innimellom. Gammel kunnskap blir aktivisert når en sammen med valper og unghunder igjen! Og det er gøy! (Og mine kan være veloppdragne, men er det neimen ikke alltid!)Skal se om jeg skal stille Warja igjen nå som hun er litt mer ferdig!

  SvarSlett
 3. Dette vil jeg også ha mere av. Litt hundetrening. :) Veldig nyttig, Ragnhild. Selv om jeg stort sett aldri har behov for det. Min lille berte er aldri mange meterne fra meg.

  Min erfaring med lappen er at de er så smarte at innkalling kan være verre med dem. Men øvelse gjør mester. :)

  SvarSlett
 4. Morro med en liten inkallingsuppdate ;) Og veldig pene jenter;)

  SvarSlett
 5. Oi oi så vakre de er!! Så dere var i Lapphundstikka, og var på vei inn for å hilse på og si dere var fine, da jeg fikk kommentar av deg på bloggen. Takk for hilsen.

  Vi håper det går bra så lenge som mulig med Umah. Veterinæren vil liksom ikke gi henne så gode prognoser. Først snakket hun om dager *store forskrekkede øyne*. Men nå er vi jo oppe i uker. Og når verdiene nå blir bedre, håper vi på måneder og jeg er ikke snauere enn at jeg håper på år. Heldigvis føler hun ikke selv at hun er syk!

  Klem til dere alle sammen!!

  SvarSlett