mandag 8. juni 2009

Det ble litt av en helg!Med friskt mot dro vi på utstilling i Drammen både lørdag og søndag.

Og for å ta søndagen først, så fikk Emma igjen rød sløyfe! Denne gang av en meget engasjert, informativ og hyggelig dommer på lapphundklubbens egen utstilling. Emma kan til tider oppføre seg litt valpete i ringen, men en dyktig dommer sørget likevel for at hun fikk vist seg fram på en anstendig måte!Dette var Emmas tredje røde på fire forsøk og hun har i tillegg høstet både cert og hederspris!

Da ble lørdagens resultat på NKK utstillingen likevel til å leve med........NKK arrangerte utstilling med finsk dommer lørdag - og det syntes spennende! Det skulle vise seg å bli en gedigen nedtur!! Denne dommeren fant ingenting ved Emma som det var verd å knytte en sløyfe til - noe vi naturlig nok opplevde som sjokkerende, men også svært så merkelig. Riktig nok oppførte Emma seg en tanke valpete i ringen også nå og hun viste seg nok ikke opp fra sin beste side, men en dommer har et utvalg farger til sitt rettledende bruk - og det kan vel neppe innvendes at Emma er en hund helt utypisk for rasen!? Nei, dette var ikke bra!! Hvorvidt NKK er tjent med å benytte en dommer som selv er oppdretter av rasen og derfor kan bli vel subjektiv i sin bedømmelse kan nok være et spørsmål å rette et helt annet sted. En negativ kritikk kan og må vi selvsagt tåle, men denne dommeren var jo i tillegg utilgivelig arrogant! Vi kunne ikke se noen lapphund denne dagen som ikke fortjente sløyfe av en eller annen farge! Om dette hadde vært vår første utstilling, så hadde det også blitt den siste! Da mister vel utstillingene noe av sin overordnede hensikt!?

6 kommentarer:

 1. Hei igjen. Vi fikk jo så vidt hilst i Drammen søndag. Enig med deg i at den dommeren var glimrende. Hun forklarte veldig godt. På NKK utstillinger er det helt andre dommere har jeg erfart. Men jeg tar det ikke så tungt. Gratulerer med rødt på søndag.Godt den finske dommeren ikke tok motet helt fra deg.

  SvarSlett
 2. Hei! Vi møttes såvidt på søndag, det var en trivelig dag!
  Historien din fra lørdagens begivenheter, er jo nesten til å gråte av. Dommere kan være uenige, men hellige er de ikke...

  SvarSlett
 3. Hei på dere!! Helt enig med deg at dommeren på søndag var kjempe flink og nøye. Emma er jo kjempe vakker og at hun fil rød sløyfe var ingen overaskelse. Har hørt litt forskjellig om utstillingene som NKK har så vi tar bare lapphund utstillinger i år så får vi heller se neste år. Vi var jo heldig tross alt for slusene åpna seg jo helt når utstillingen var over!!

  SvarSlett
 4. Hei, jeg var på Nkk sin utstilling lørdag som ringsekretær. Dette for å lære om rasen av en meget dyktig dommer. Er veldig uenig i det du skriver om henne. I sin kritikk av din hun så beskrev hun godt hvorfor hun mente din hund fikk en 0.premie. At man ikke er enig selv har man full rett til, og at andre dommere kan se det fra en annen side kan jo også skje.
  Min mening er nå heller at det er stort sett ikke rasedommere som dømmer mest "feil".
  Marja Talvite er for tiden IKKE oppdretter av rasen selv, og har ikke vært det på noen år. MEN som medlem av Finske Lapphundklubbens avlsråd, ansvarlig for dommerutdannelse på Lapphundrasene i Finland + mange andre tunge verv innen både FLK og FKK så syntes jeg det er mer enn arrogant å skylde på subjektiv dømming.
  Vi ser jo også fra NLK Biri utstillingen ifjor, med Ambjørn Lindqvist som dommer. Der blir det jo heller ikke så mange 1.premier som det pleier å komme for andre ikke spesialdommere.. er kanskje derfor Nlk ikke inviterer spesialdommerer?
  At dommer på søndag var både flink med hundene og hyggelig, så er det ikke dermed sagt at hun er en dyktig dommer på FL.

  SvarSlett
 5. Vel, vi har nok ulikt syn på dette med utstillinger og hvordan en bedømmelse bør være. Hvorvidt den finske dommeren er en god dommer eller ikke skal jeg ikke mene så mye om. Jeg konstaterer imidlertid at hun ikke fant Emma verdig en sløyfe i det hele tatt - til forskjell fra tre andre dommere som alle ga henne minst rød! Jo bedre kvalifisert denne dommeren påstås å være, jo mer arrogant forefaller det meg da å nulle ut en hund! Da skal hunden antakelig være utypisk for rasen, bite dommeren eller på annen måte framstå helt uverdig! Det er ikke angitt slike forhold i dommerens kritikk.
  Joda, dette skal nok Emma og vi tåle - men en smule betenkt er det lov å være.....

  SvarSlett
 6. Vi kan godt ha forskjellige meninger om utstillinger og dommere. Det jeg reagerte på er det du skrev om bruk av spesialdommer, og at det ikke var gunstig.
  Derfor ville jeg poengtere at dette faktisk er en dommer med meget god kunnskap om rasen.
  Selvfølgelig skjønner jeg at du ble skuffet over en slik premiering. Og det er helt klart lov.
  Når det gjelder O.premie så er dette beskrevet slik i utstillingsreglene.
  12.4 0.premie: tildeles hunder som har
  diskvalifiserende anatomiske, typologiske
  feil eller utypisk gemytt (herunder
  aggressive hunder og hunder som biter).
  Årsaken til premieringen skal anføres
  på kritikkskjemaet. Hunder som 3
  ganger får 0. premie på grunn av gemytt
  gis utstillingsforbud.
  Slik jeg leser kritikken på din hund, så var årsaken til premieringen bakparten på hunden, samt de løse hasene.
  Om du ser på premieringen på resten av hundene som ble stilt ut denne dagen, så ser man jo at dette er en dommer som bruker premiegradene mye mer enn det man er vandt til i Norge. Som jo er veldig vanlig med finske dommere.
  Uansett, din hund er like fin for deg uansett hvilken premiering du får! Sånn skal det være.

  SvarSlett