tirsdag 9. februar 2010

Lek og selvtillit!

Hyppig lek med andre hunder bygger opp hundens selvsikkerhet, forbedrer hundens repertoar av signaler og opprettholder bitehemming. Jo flere den får leke med, jo bedre sosiale ferdigheter utvikler den, i følge Jean Donaldson (som jeg har sitert tidligere). Og dette kan vi vel bare nikke gjenkjennende til!
Her er bestevennene Bajas (samojed), Kaisa (cocker spaniel) og Emma i fri utfoldelse på banen søndag morgen.  Bajas er Emmas hvite prins, og nåde den tispa som prøver å utmanøvrere Emma! Hun får klar beskjed. Kaisa har funnet seg i sin plassering, og Emma elsker å være midtpunkt.  Vi tre hundeeiere var vitne til et ganske underholdene lite skuespill denne morgenen med litt skiftende roller med dertil hørende meldinger.2010 februar 009_edited
2010 februar 011_edited
2010 februar 015
Når det gjelder innkalling, er Emma trygg og pålitelig blitt nå, og jeg stoler helt på henne, bortsett fra i en helt spesiell situasjon, men den kjenner jeg også utgangen på, så den fører ikke til noe problem. Når vi går vår lille runde inn i skogen bak banen, kan jeg være helt sikker på at dersom hun forsvinner og ikke er tilbake etter et par plystretoner, har hun fått ferten av en av fem bestevenner og har oppsøkt dem. Da er det bare å traske  etter… Når de bare har fått lov å leke litt, tar vi noen innkallinger og noen sitt med godbiter og fri igjen før vi avslutter. Da er hun lett å hanke inn og vi kan gå inn til fokosten;o). Jeg har tro på at tillit til hunden kombinert med tålmod vil gi resultater. Og ungdom er ungdom, enten de er mennesker eller dyr. Å lyde mora si når det er noe morsommere på gang…? Jeg skal bare…. det er velkjente toner!
Nå skal vi straks ut og leke med Bajas igjen!

8 kommentarer:

 1. Flotte bilder av de 3 hundene! Morro å høre at Emma er så rolig! Ha en fin uke videre!!

  SvarSlett
 2. Det er så godt at våre små har mange hundevenner, som gjør dem til gode sosiale vesner!
  Kjekt å se Emma i lek med noen av vennene sine:o)))
  Ha en fin uke.

  SvarSlett
 3. Det er så riktig, så riktig det du skriver Ragnhild - i hvertfall erfarer vi det samme som deg! Milli har alltid hatt mange lekekamerater og hun er et sosialt geni. Jeg har fått skryt for at hun er uhyre signalsterk og jeg ser jo nå, sammen med lille Bella, hvordan hun tilpasser seg alder og størrelse. Det er veldig moro å se, og jeg er helt sikker på at hun er så flink fordi hun har fått være så sosial. Det er dòg to bestiser som ikke kan overgås: Nalle og Charlie. Milli er helt i himmelen sammen med dem:o)

  Innkalling trener vi på, men tenker som deg at hun er veldig ung enda..... (det går opp og det går ned med den øvelsen der gitt;o)

  Koselig å se bilder av Emma og den vakre, hvite prinsen, også har jo Cockere en litt spesiell plass i hjertet mitt også, så vi har sett på bildene dine med stor glede:o)

  SvarSlett
 4. Du er flink til å skrive det jeg tenker du Gry:o)
  Den sosiale biten får Ville også hver dag.
  Men det som gledet meg mest er at Emma blitt så god på innkalling.
  For den går opp og ned her også, da tenker når hun er blitt stor som Emma så er innkallingen enda mer på plass.

  SvarSlett
 5. Nå har vi vært ute og lekt litt igjen, med både Bajas og flere til. Og på veien hjem fra skogen møtte vi Mallalasses B-Nikko (onkel) og Fjelldronningens Giza (halvsøster). Herlige, skjønne lappiser, de også. Når det gjelder innkalling under lek som eventuelt må avbrytes, har jeg erfart at det er lettere å få Emma i sitt enn å kalle henne inn. Jeg går forholdsvis nær "haugen" av hunder og gir signalet, og da setter hun seg veldig greit. Da blir det ros og godbit, og enten fri igjen eller båndet på, ettersom det passer. Hold ut, dere som har unghunder, - det pleier å bli enklere etterhvert!

  SvarSlett
 6. Vilka goa bilder på hur roligt de har det i snön! Skoj för dem att han hundvänner.

  SvarSlett
 7. Tenk å ha så mange lekekompiser. Det er en av fordelene ved å være byhund!

  Du er jo så flink, glemmer aldri å trene, og det er jo ikke så mye som skal til. Bare litt nå og da, det hjelper jo det!
  Det du sier om SITT istedet for innkalling, det kan jeg skrive under på også. SITT eller STÅ er ofte mer effektivt, kanskje fordi det er kommer overraskende på dem? Jeg har brukt det med stort hell i noen "krise-situasjoner".
  Innkalling er vi dessverre ganske dårlige på :/

  SvarSlett
 8. Du har så rätt tonåring / Unga ska Int alltid lyda .... det Måste ju världen utforskas som nio sa oavsett om barnet eller är djur. Underbar inställning. Mysiga kort när de leker i snön.

  SvarSlett